Kush fogyni

A coush-coush a cajun reggelik specialitása. Kukoricalisztből készül, akárcsak a puliszka.

Sütőpor is kerül bele, hogy zsírban, olajban süssék ki, amivel az európai, s benne kush fogyni hazai paraszti konyha évszázados pépes ételeinek, ahogy a falafelnek, császármorzsának, vagy a serpenyőben sült skót bannock kenyérnek is rokona lesz. Vajjal, tejjel, tejszínnel, cukorral, juharsziruppal kiegészítve lesz belőle reggeli étel.

Akádia A receptben szereplő Akádia angolul: Acadia, franciául: Acadie a hajdani óriási kiterjedésű észak-amerikai francia gyarmat, Új Franciaország Nouvelle-France térképen jelzett területének neve. Az egyik éppen aktuális brit-francia francia-brit háború miatt tavaszától sok akádiai francia menekült érkezett a mexikói öböl partjainál fekvő még megmaradt francia gyarmatrész, Louisina területére. Ezeket az akádiai menekülteket a helybéliek cajun néven nevezték.

Kush fogyni kifejezés hosszú ideig pejoratívnak számított, hogy végül a késői utódok napjainkra már büszkén viseljék. Akádiai coush-coush recept A recept, ahogy említettem, számunkra kush fogyni kush fogyni tűnik, ahogy a világ minden részén akadna valamilyen étel, amelyet rokonítni lehetne vele.